In gesprek met de nationale ombudsman: Problemen Taxivervoer

Geplaatst op 08-04-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: michel

 

Taxivervoer. Veel van onze kinderen zijn afhankelijk van het taxivervoer om naar school te kunnen gaan of deel te kunnen nemen aan voorschoolse - of naschoolse behandelingen.

Zorgwekkende signalen van ouders en onderwijsinstellingen

Al jaren ontvangen wij signalen van ouders en onderwijsinstellingen dat er problemen zijn met het leerlingvervoer van de kinderen. Uiteenlopende problemen van te laat ophalen en te lang in de taxi, tot kinderen die vergeten worden in de middag als zij van school naar huis gebracht moeten worden.

Samen kunnen we wel concluderen dat het leerlingvervoer echt voor veel ouders een bron van stress is, die steeds weer terugkeert. Voor de kinderen vraagt het van- en naar school gaan met de taxi ook veel.

Nieuwe ontwikkelingen in de vergoeding van zittend ziekenvervoer bij CZ

In het najaar van 2023 besloot CZ, een zorgverzekeraar, aanpassingen te doen in de vergoedingen voor het zittend ziekenvervoer aan kinderen die slechthorend of doof zijn, of een TOS hebben. Deze aanpassing heeft betrekking op jonge kinderen die zorg ontvangen vanuit een instelling.  Bijvoorbeeld kinderen die naar een vroegbehandelingsgroep gaan of kinderen die na school tijd een training hebben of andere zorg ontvangen en daar met een taxi heen moeten.

In gesprek met de ombudsman

Voor FOSS redenen genoeg om contact op te nemen met de nationale ombudsman. Wij hebben een brief geschreven om onze zorgen rondom het taxivervoer te delen. Naar aanleididing van onze brief hebben Michel en Suzan een gesprek gevoerd met de nationale ombudsman.

In dit, bijzonder prettige en open gesprek, hebben we onze zorgen gedeeld. Er was veel herkenning bij de ombudsman, die deze signalen ook vanuit andere partijen en individuele ouders, doorkrijgt.

We hebben in dit gesprek extra aandacht gevraagd voor het toepassen van kaders en regels m.b.t. de toewijzing van het taxivervoer. We hebben verschillende signalen dat door het niet toewijzen van het taxivervoer, ouders in moeilijke situaties terrecht komen. Denk bijvoorbeeld aan ouders die hun kind met het openbaar vervoer van- en naar school brengen, maar hierdoor niet in staat zijn ook hun naar hun eigen werk te gaan. Of ouders die met hun kind meereizen en daardoor andere kinderen in het gezin niet naar school kunnen brengen.

De gevolgen van een beslissing om geen taxivervoer te vergoeden zijn  in deze voorbeelden verstrekkend. Zij hebben ook impact op andere facetten in het leven van de ouders en hun kinderen. Daarbij wordt, denken wij, te weinig stilgestaan. De nationale ombudsman kon deze gevolgen wél overzien en neemt dit signaal zeer ter harte.

Wat kun jij doen, als ouder?

Als jij problemen ervaart met het taxivervoer voor je kind, kun je ook als ouder contact openmen met de kinderombudsman. Zij kunnen met je meedenken en indien nodig een bemiddelende rol op zich nemen.

Wat doen wij, als FOSS oudervereniging?

FOSS blijft de signalen en de ontwikkelingen rondom vervoer op de voet volgen. Wij hebben hierover ook contact met de onderwijsinstellingen, de zorginstellingen en andere belangenbehartigende partijen zoals Ouders & Onderwijs. Samen met hem maken we ons sterk voor goed vervoer van onze kinderen naar school of behandeling.