csra7820

Artikelen zomermagazine 2023

Op deze pagina vind je de artikelen uit het FOSS zomermagazine 2023.

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan op de Titel van het artikel

 

Wil je ons zomermagazine ontvangen zodat je hem thuis lekker kunt doorbladeren?  We sturen hem je graag toe. Aanvragen kan via ons contactformulier

Contactformulier FOSS oudervereniging

 
p2-bestuur

voorwoord

Het is een bijzondere eer dat onze oudervereniging dit jaar haar 50-jarig jubileum mag vieren. Dit is te danken aan alle vrijwilligers, die in de afgelopen halve eeuw als bestuur hebben gefunctioneerd. Zij vonden, net als het huidige bestuur, dat FOSS nodig was en is.

Jack & Jan

Beste Jan,
50 jaar FOSS! Wat een bijzondere mijlpaal, die ik mag meemaken als voorzitter van onze prachtige oudervereniging.

Beste Jack,
50 jaar FOSS! Een periode waarin de FOSS veel voor kinderen en ouders heeft kunnen betekenen. Ik kwam in 2005 in het bestuur, waarvan ik van 2007 t/m 2019 voorzitter heb mogen zijn.

50 jaar FOSS

De Ouderraden van de Tine Marcusschool in Groningen en de Prof. Dr. Huizingschool in
Enschede nemen een initiatief voor het oprichten van een gemeenschappelijke ouderorganisatie.

 
img-1045 2

Kruiswoord

een leuke puzzel om te maken.

klik hier voor het antwoord. 

Samen door Europa

Sergius van Leeuwen en Milan Zwijnenburg zijn twee vrienden, die elkaar kennen van Het Rotsoord in Utrecht. Dit is een school voor leerlingen die slechthorend zijn of een TOS hebben. Sergius en Milan zitten vanaf groep 2 bij elkaar in de klas. Wie had toen kunnen denken dat zij jaren later samen op pad zouden gaan, om per trein Europa te ontdekken?

 
p4-foss-oudervereniging

Zomerse Salades

Salade met gerookte kip
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 2 avocado’s
- 2 mango’s
- 20 cherrytomaatjes
- 400 gram gerookte kipfilet in plakjes
- 2 handjes walnoten of evt. andere nootjes
- zak gemengde sla

Zelf voelen hoe het is om slechthorend te zijn

Vorig jaar zijn Elisa Langen en Margot Willemsen, beiden werkzaam bij Kentalis, begonnen met het Deelkrachtproject doof/SH-beleving voor kinderen. Al snel kwam vanuit verschillende kanten het idee van ‘het is mooi dat we nu iets hebben voor kinderen en iets voor professionals, maar we hebben nog geen training voor ouders van kinderen die slechthorend of doof zijn’.

 
img-1047-1

Executieve functies

Het thema executieve functies bij kinderen met TOS en D/SH kinderen is nog relatief nieuw. Defocus in onderzoek, op school en in de zorg is heel lang voornamelijk gericht geweest op de taalvaardigheid van de kinderen. Heel begrijpelijk natuurlijk, omdat zowel kinderen met TOS als veel D/SH kinderen kenmerkende achterstanden hebben in hun taalontwikkeling.

Kompas naar de klas

Een (nieuwe) school kiezen voor je kind is best lastig. Welke school past het beste bij jouw kind? Als je kind slechthorend of doof is, of als er een vermoeden bestaat van TOS, ga je op zoek naar een school die passend onderwijs biedt. Eentje waar je als ouders een goed gevoel bij hebt.

Wat gebeurde er nog meer in 1973?

Sport
- Ajax wint voor de derde keer in de historie de Europacup I. In de finale zijn de Amsterdammers met 1-0 te sterk voor het Italiaanse Juventus.
- In Nederland wordt Ajax landskampioen. De KNVB-beker is voor NAC.
- Tennis Billy Jean King wint met 6-4, 6-3, 6-3 van haar mannelijke collega Bobby Riggs. Deze wedstrijd wordt bekeken door ruim 90 miljoen mensen en staat inmiddels bekend als ‘The battle of the Sexes’

 
p6-adv-fossouders

SamenTrOtS en FOSS slaan de handen ineen

In 2022 hebben we bij verschillende projecten samengewerkt met Samen TrOtS. Dit is een ouderinitiatief voor kinderen van 7 tot 14 jaar met een TOS. Samen TrOtS organiseert leuke activiteiten voor deze groep kinderen. Tegelijkertijd is er gelegenheid voor hun ouders om samen in gesprek te gaan. Deze contacten sluiten heel goed aan bij de activiteiten van FOSS.

Leden vinden leden

Elke ouder loopt in de opvoeding tegen uitdagingen aan. Wanneer je kind slechthorend is of TOS heeft zijn er meer en andere vragen, uitdagingen en knelpunten die je tegen komt. Die zijn wat minder algemeen en juist daarover zou je het graag met andere ouders willen hebben. Niet zomaar ouders, maar ouders die aan één woord genoeg hebben, die jouw verhaal herkennen.

Ook deze kinderen hebben recht op....

‘Van speciaal onderwijs naar regulier en dan weer van regulier onderwijs naar speciaal. Veel dove en slechthorende leerlingen wisselen meerdere keren van school. Vaak omdat de school onvoldoende rekening houdt met hun gehoorbeperking of omdat zij onder hun niveau moeten werken. De ontwikkeling van deze groep leerlingen komt hierdoor ernstig in de knel.’

 

 

 
p29-kleurplaat

Hello 20

Wat is Hello20?
Hello20 is een onderzoeksproject vanuit Deelkracht, waarin we de ontwikkeling van een grote groep dove en slechthorende kinderen 20 jaar lang gaan volgen. Dit doen we, omdat we willen weten hoe het gaat met dove en slechthorende kinderen in Nederland. Hoe verloopt de ontwikkeling van taal en gedrag? Welke rol spelen opvoeding en omgeving daarbij? Hoe doen dove en slechthorende kinderen het op school en hoe ziet hun leven eruit als jongvolwassene?

Slechthorend zijn, is soms bijzonder vermoeiend

Voor geschiedschrijving over ouder- en jongerenverenigingen, specifiek over SH, moet je bij Kees Twilt zijn’, kregen we uit betrouwbare bron ingefluisterd. Vandaar dat we afreisden naar Den Haag, waar de nu 70-jarige vrijgezel woont. Hij vertelt honderduit over zijn slechthorendheid en de problemen die hij in zijn leven tegenkwam.

 

Bij Spelderholt staat de ontwikkeling van.....

Ook dit jaar werd de FOSS-dag gehouden op Parc Spelderholt in Beekbergen. Vandaar dat we het tijd vonden om eens nader kennis te maken met de daar gevestigde academie, het experticecentrum en het ontwikkelingstraject dat wordt aangeboden aan jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking dat zich richt op wonen en werken.

 
img-1050 2

Wereld TOS dag

Wereld TOS dag 2022, op zaterdag 15 oktober gingen we Los over TOS, in Dierenpark Amersfoort. Samen met zo’n 1000 kinderen, ouders, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, professionals en andere geïnteresseerden in TOS.

Woordzoeker

leuke puzzel om te maken

klik hier voor de oplossing

 
p52-achterzijde

Zomerse drankjes

Ijsthee van rode vruchten. Wat heb je nodig?
- 1 liter kokend water
- rooibosthee, naar smaak.
- 4 eetlepels rode vruchtensiroop
- 150 gram rood fruit
- ijsklontjes

Gebarencamping

Jaap van Wegen is vader van een dochter die doof is. Lange tijd wist hij niet van het bestaan van de Gebarencamping. Pas toen hij een cursus gebarentaal volgde en met andere ouders in contact kwam, hoorde hij van deze mogelijkheid om met ‘gelijkgestemden’ vakantie te vieren. Nu is Jaap bestuurslid van de organisatie die de Gebarencamping elk jaar organiseert.

Familie Pellen

“In Michels jeugd bestond de term TOS nog niet. Er werd gesproken over ‘een kind met ernstige spraak- en taalmoeilijkheden’. Michel praatte veel, maar was volkomen onverstaanbaar. Ik begreep zelf wel vaak wat hij wilde zeggen, maar andere mensen niet. Dit zorgde voor de nodige frustratie bij hem, maar ook voor onbegrip bij zijn omgeving.”