Het doel van passend onderwijs is dat alle leerlingen een plek krijgen op een school die bij hen past. Ook als zij meer ondersteuning nodig hebben. Ondanks dit heldere uitgangspunt is het na tien jaar na de invoering van passend onderwijs vaak nog steeds niet duidelijk wat er wél en wat er niet van scholen verwacht mag worden. Niet alleen lastig voor de scholen zelf, maar ook verwarrend voor leerlingen en hun ouders. Een landelijke norm voor basisondersteuning maakt een einde aan die onduidelijkheid.
We willen dat elke school in Nederland dezelfde basisondersteuning biedt. In samenwerking met de Algemene Onderwijsbond is Ouders & Onderwijs druk bezig met het opstellen van een landelijke norm voor de basisondersteuning. De landelijke norm basisondersteuning maakt duidelijk wat elke school aan basisondersteuning moet kunnen bieden. Hiermee zien ouders, leraren én leerlingen op welke ondersteuning ze in ieder geval kunnen rekenen op iedere school.
Op dit moment ligt er een idee klaar voor een nieuwe landelijke norm voor de basisondersteuning. Hier willen we graag jouw mening over. Dit najaar geven Ouders & Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond een nieuwe landelijke norm voor de basisondersteuning aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit wordt daarna ook in de wet opgenomen.
Wil je meebeslissen over wat scholen minimaal aan ondersteuning moeten bieden? Laat je mening horen via deze vragenlijst. Meedoen kan tot 1 juli 2024.
Ouders & Onderwijs doet dit onderzoek in samenwerking met de Algemene Onderwijsbond en wordt uitgevoerd door KBA Nijmegen, Expertisecentrum Nederlands en P2
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Een landelijke norm basisondersteuning maakt duidelijk wat elke school aan basisondersteuning moet kunnen bieden. Dit vermindert regionale verschillen en geeft duidelijkheid aan zowel leraren en ouders aan wat zij van een school kunnen verwachten. De norm wordt dit najaar opgeleverd en overhandigd aan OCW. De landelijke norm zal in wetgeving vastgelegd worden.
Ben jij leraar, begeleider in het onderwijs, ouder, leerling, schoolleider of werkzaam voor een schoolbestuur of samenwerkingsverband? Vul de enquête in via https://www.kbanijmegen.nl/norm-basis. De enquête is in te vullen tot en met 1 juli. Samen maken we het verschil!
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door KBA Nijmegen, Expertisecentrum Nederlands en P2 in opdracht van de Algemene Onderwijsbond en Ouders & Onderwijs.