De Week van Inclusief Onderwijs komt eraan!

Geplaatst op 23-01-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Suzan

Van 6 t/m 10 februari 2023 wordt de tweede editie van de Week van Inclusief Onderwijs georganiseerd voor professionals, bestuurders en andere belangstellenden in (en rondom) het onderwijs. 

In een viertal online sessies verkennen we waar inclusief onderwijs nu staat, wat er nog nodig is en welke volgende stappen scholen, samenwerkingsverbanden en beleidsmakers kunnen zetten. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de werkagenda die in voorbereiding is bij de landelijke overheid – de Routekaart naar inclusief onderwijs – en naar praktijkvoorbeelden en onderzoek op het gebied van de toegankelijkheid van het onderwijs.

Zeker interesant is de online sessie op dinsdagmiddag 7 februari, met als thema:

Het recht op onderwijs van leerlingen met auditieve en visuele beperkingen

In deze sessie wordt ene korte presentatie gegeven door een van de onderzoekers van het onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens, genaamd 'Recht op onderwijs voor dove en slechthorende leerlingen'.

In het onderzoek wordt de situatie van deze leerlingen beschreven. Onderzocht is dat zij veel van school wisselen, van speciaal naar regulier en weer terug. Dat heeft effect op hun ontwikkeling! zeker omdat het vaak voorkomt dat de school onvoldoende rekening houdt met de gehoorbeperking van de leerling of omdat zij niet op hun eigen niveau kunnen leren. Op basis van het onderzoek en het streven naar inclusief onderwijs voor deze leerlingen heeft het College voor de Rechten van de Mens aanbevelingen gedaan aan de overheid en onderwijsinstellingen.

In de sessie wordt uitgebreid stilgestaan bij de knelpunten, oplossingsrichtingen en succesfactoren rond het onderwijs aan dove en slechthorende leerlingen.

FOSS deelt de zorgen die er zijn over de ontwikkeling van de dove en slechthorende leerlingen. Hij hoopt dat het rapport en sessies als deze bijdragen tot een verbetering. Onze beleidsadviseur is daarom ook aangeloten bij deze sessie. Heb jij hem gemist en wil je hem graag terugkijken?

Terugkijken: Week van inclusief onderwijs 2023 (naarinclusieveronderwijs.nl)

Overige sessies: 6 t/m 10 februari 2023 

Waar: online sessies (gratis deelname na aanmelding)